Ладога е може би най-известното езеро след Байкал. С площ от почти 18 000 кв. км това е най-голямото сладководно езеро в Европа. Разположено е в северозападна Русия близо до Санкт Петербург и границата с Финландия.

Веднъж германският професор по зоология Лоренц Хагенбек написа в едно от своите произведения, че е сигурен: „Все още има много неизвестни видове животни, скрити на Земята – гиганти и чудовища“.

Възможно е този, увлечен от търсенето на непознати за науката видове животни, направи изявлението си, след като чу за чудовище, което живее в Ладожското езеро.

Трябва да кажем, че се говори и пише много за Ладожското езеро. За никого не е тайна, че това невероятно езеро пази огромно количество тайни.

Това е мистерията на неговото формиране: образувано е преди над 40 000 години, когато голям метеорит удря земята и невероятната флора и фауна: 538 вида растения и 44 вида бозайници, включително такива, вписани в Червената книга, както и непонятни звукови и светлинни явления, наблюдавани от време на време над езерото.

Според някои легенди водните духове живеят в езерото от безброй брой години. Етнографите смятат, че легендарният Садко е посетил Ладожското подводно царство. Там той срещнал момичето на река Волхова. Експертите по аномални явления смятат Ладога за незасегнато поле за своите изследвания.

Географи, геофизици и други специалисти многократно отбелязват, че това езеро може по-скоро да се счита за вътрешно море. От древни времена местните жители са го наричали Ладожско море.

Но днешната ни история разказана от различни очевидци е за не по-малко удивителната загадка на Ладожското езеро – огромно „чудовище“, непознато на науката, живеещо, според много очевидци, в дълбините на езерото. Ето я и нея:

Разказ на професор-зоолог: „В края на юни времето се настани и за мен стана ритуал да седя на затоплен през деня камък и да се възхищавам на променливите цветове на вечерната зора, отразени в огледалото на езерото.

И тогава един ден се случи нещо напълно удивително: заливът на езерото между два носа беше покрит с пулсации и шумът от скачаща от водата риба. Някаква маса се извиваше над повърхността на водата, създавайки големи вълни. По-близо до брега, над водата се появи огромна глава, слята с дебела шия. Тя издаде свистящ звук и отново се потопи във водата. Главата беше последвана от змийско тяло. Дължината на това „чудо“ беше около двадесет метра, но се движеше бързо и грациозно.

Пристигайки в лагера на експедицията, разказах на колегите си за феномена, който бях видял, но те се разсмяха, което по принцип не ме изненада. Въпреки това местните рибари многократно са наблюдавали някакво странно същество, което ловува риба и къса мрежите им“.

Level 26+] Ladoga Lake - Waterbodies - Russian Fishing 4

Местен рибар разказва: „През лятото, както обикновено, ловяхме риба на Ладога. Спомням си, че беше светъл слънчев ден. Почти нямаше вятър. Гледайки гладката повърхност на езерото, видяхме в далечината предмет на повърхността на водата, който свети ярко на слънцето. Всъщност затова го забелязахме.

Отначало помислилихме, че може би някаква лодка се е преобърнала и дори решихме да се качим на нея, за да проверим, но, като се вгледахме внимателно, видяхме, че обектът е жив! Бавно плаваше по крайбрежието, но беше ясно, че се приближава към нас.

За да бъда честен, изплашихме се, пуснахме двигателя и отидохме направо до брега, тъй като не беше далеч. Баща ми ми каза, че в езерото има „чудовище“ и хората казват, че някога ще бъде видяно. Не вярвах наистина, но после изведнъж си спомних всичко това.

Изкачвайки се на крайбрежната тераса, ние продължихме наблюдението си и се уверихме, че това е някакво огромно животно. Наближаваше и вече беше възможно да видим онези части от него, които стърчаха от водата.

Дължината на тялото му беше около десет метра; беше масивна, тъмносива на цвят. Голямата глава продължаваше с дълга шия. Дори забелязахме изражението в очите на това чудовище; те бяха широко разположени и изглеждаха свирепи и гневни.

Не достигайки брега на няколко десетки метра, то спря, след което енергично започна да бие водата, вдигайки каскада от пръски, след което се гмурна. Животното не се показа отново, въпреки че дълго време бяхме на това място, страхувайки се да влезем в езерото“.

Според Петър Ермолаев, жител на село Уксу от същия регион Питкяранта, според него по време на риболов, някъде в средата на осемдесетте години, бил навляаъл достатъчно навътре в езерото. „Изведнъж, на не повече от петдесет метра от лодката ми, кипеше вода и глава на чудовище с тъмносив цвят изплува на повърхността. Отваряйки огромната си уста, звярът издаде съскащ звук и веднага изчезна под водата. Сигурно съм побелял тази минута“.

Какво прави Ладога най-необикновеното езеро в Русия? - Russia Beyond България

Жител на град Сортавала, Михаил Бардин, намиращ се на един от островите, разположен недалеч от града, наблюдавал чудовището през бинокъл от разстояние от двеста метра: „Над водата се появи глава на грациозна шия, ясно се виждаха много големи очи. Животното явно ловуваше, извивайки главата си в различни посоки. Тогава главата изчезна под водата. Слава Богу, че беше достатъчно далеч и не ми обърна никакво внимание “.

Но семейство Звонин от село Салми разказва легендарната история на дъщеря им, която на десетгодишна възраст, почиваща с родителите си на езерото, внезапно видяла странно животно недалеч: „Можех да му хвърля камъче“, казва момичето. – Това животно вероятно трябва да е много красиво. Видях дългия му и гъвкав врат с грациозна глава и ми хареса. Тогава изчезна под водата “.

Как да се отнасяме към всички тези и други като тях, макар и не толкова малко, колкото за едно и също чудовище от Лох Нес? Да ги игнорираме напълно или все пак да се опитаме да разберем този труден въпрос?

Съвременната официална наука предлага две основни версии, които обясняват тези разкази на очевидци. Според тях можем да говорим или за лъжливи показания, или хора, които искрено вярват, че са видели живо същество, всъщност грешат.

Криптозоолозите и други изследователи на аномални явления са дълбоко убедени, че речта в показанията на очевидци за чудовището, което живее в Ладожското езеро, е за истинско неидентифицирано и неизвестно (засега) животно за науката.

Разбира се, криптозоолозите също признават, че някой може искрено да сбърка, също толкова искрено да повярва в съществуването на всякакви чудовища и да вземе за тях или чисто природни явления, или миражи, или някакви предмети във водите на езерото.

Те също така признават факта, че някой, изживял дълъг честен и неподправен живот, съвсем неочаквано разказва очевидно фалшива история и става или за смях, или „факир за час“. Вторият е по-рядък.

Що се отнася до жителите на селища в близост до езерото Ладога, просто трябва да знаете живота на карелско село или малко село, за да разберете, че няма смисъл в такава умишлена лъжа.

Това просто не се приема от местните жители и винаги се осъжда. Е, те имат такъв манталитет! Но фактът, че дори техните дядовци и прадядовци предават такива „невероятни” истории „по наследство” на по-младото поколение, ни кара да вземем по-сериозно гореспоменатите истории и наблюдения.

Що се отнася до искрените погрешни схващания, прилагани към местните жители, е възможно само да се предположи, че наблюдателят не е видял не живо същество, а „натрупване на водорасли“ или „полупотопен ствол на дърво“ или подобно на тях, защото жител на Карелския запад, който прекарва по-голямата част от живота си на реки и езера, винаги се отличава с професионализъм, наблюдателност и отлични познания на техните риболовни места. И никога няма да вземе ствол или водорасли за живо същество. В противен случай нямаше да оцелее в продължение на много векове, започвайки от търсене на риба в следите на полупотопени стволове.

Така че остава всяка причина да не се изключи възможността за реалното съществуване на някакво непознато животно в Ладожското езеро.

Интересното е, че в древните легенди, свързани с основаването и живота на манастира Валаам, често се споменава неизвестно животно с чудовищни ​​размери, което многократно опустошава мрежите на монаси, но никога не се натъква на тях.

Lake Ladoga - WorldAtlas

Вероятно малко хора биха се съгласили с твърдението, че е трудно да заподозрят монаси в лъжи! Тоест, съвременните хора могат и дори лесно, но тези, които заминаха за манастир заради дълбоки религиозни убеждения и въз основа на своите вътрешни морални принципи – е, нищо!

Между другото, ще се каже, че Ладога е далеч от единственото място в света, където се наблюдават такива мистериозни създания. В Исландия все още има легенди за съществуването на тайнствен животински вид в езерата.

В Канада, Британска Колумбия, разказват още от времето на индианците за съществуването на огромно животинско огопого в езерото Оканаган.

В Ирландия от 1945 г. в четири езера се наблюдава и голямо неидентифицирано животно. Шведската преса многократно съобщава за мистериозните обитатели на шест езера в страната.

А прочутото чудовище от Лох Нес? След като анализира всички налични документални материали, свързани с това явление, Централният офис на въздушното фотографско разузнаване на Англия (и това е много уважавана институция) стигна до следното наистина сензационно заключение: „Ние вярваме, че имаме работа с неидентифициран жив обект, живеещ в езерото Нес. Дори да е бозайник, влечуго или мекотел от някакъв известен на науката ред, животното е с такива размери, че е от голям интерес за внимателно изучаване и класифициране от учените. Ако това е животно от неизвестен вид, то от научна гледна точка също е желателно да се разбере неговата природа“.

Трябва също да се добави, че дългогодишната мистерия най-накрая е получила точно научно определение в лицето на английската наука: „Nessiteras – Rhombopterux“ в руската транскрипция.

Тук „Nessiteras“ е името на рода, където „Nessie“ е географско място (езеро), а „teras“ е любопитство, чудо. „Rhombopterux“е наименованието на вида, където „ромбо“е с ромбовидна форма, „птерикс“е перка.

Така че, ако феноменът на Неси не е проучен и доказан, то поне той вече е официално кръстен. И това е много!

С други думи, това име, дадено днес от Неси, е достатъчно, за да може животното, според английските закони, да бъде защитено от изчезване. Представете си нещо подобно преди две десетилетия? Името „Лох Нес“ тогава беше синоним на измама, но времето и безпристрастните сериозни изследвания поставят всичко на мястото си.

Може би, сега в Карелия учените са на прага на невероятно откритие. Ако това е така, тогава на „Чудовището Лох Нес“ може само да се завиди, тъй като е трудно да се мисли за по-внимателно и интересно отношение към себе си.

Между другото, руските изследователи многократно се натъкват на мистериозните обитатели на езерата. Нека си припомним например съобщението на зоолога М.Н. Гладских за езерото Хайнир в Северна Якутия, където живее мистериозното „северно чудовище“.

И многобройни съобщения на моряци за невероятни срещи с неизвестни гигантски животни, морски змии в различни части на океаните на света! Всичко това дава право на учените да проучат по-нататък Ладога Несие.

Видео от YouTube