Синият водород е по-вреден за атмосферата от познатите ни горива

Съвместно изследване на учените от университетите в Станфорд и Корнел установи, че производството и използването на син водород води до по-голямо замърсяване за околната среда от вече познатите ни горива като въглища и природен газ с до 60%.

Въпросният водород е вторичен продукт при паровия реформинг на метана. Той също така се отделя от горите при улавянето на въглерода и се съхранява в крайбрежните екосистеми, които са най-продуктивните в света.

Днес водородът е важна част от прехода към чиста енергия. Според добива му той се разделя на черен водород, получен от газификацията на въглища, кафяв – получава се при окисляването на лигнитните въглища, зелен – получен от възобновяеми източници и сив – при паров реформинг на метана.

Син водород, зелен водород - Енергетика - КЕШ Медия - Новини, икономика,  бизнес, анализи - България

Проблемът пред производството на този вид газ е нуждата от голямо количество природен газ, като дори и чрез използването на най-модерните технологии за улавяне на вредните частици няма как да бъдат уловени голям процент от изхвърления в атмосферата CO2 и метан.

По изчисления на учените именно тези количеството на изпуснатите в атмосферата неуловени частици се равняват на същото количество произведен водород. На същото мнение са и от ООН, според които именно метана съставлява съставлява близо 2/3 от вредните емисии в атмосферата и също като CO2 е сред виновниците за глобалното затопляне.

По думите на професора от университета в Корнел Робърт Хауарт, който е и съавтор на изследването, проблема идва от политиците. Тяхното неразбиране на науката и потенциалните вреди от синия водород, ги карат да лобират за нещо, само защото звучи “модерно” и “екологично”.

Именно Обединеното Кралство е сред водещите страни, които искат да започнат налагането на това “гориво от бъдещето” в икономиката си, считайки го за преход към чиста енергия. Но изследванията показват, че използването на син водород няма как да стане без използването на въглерод. Също така страната трябва да избере в кой момент да се включи към тази нова енергия в плана, които е изградила за декарбонизация на страната.

В битка за зеления водород: Кой води в надпреварата при производството? -  Енергия за бъдещето

Консултантската фирма за енергия “Xodus” представи доклад, в който настоява за по-смели действия и визионерски поглед в бъдещето от правителството, считайки, че този водород ще е прехода към по-чиста енергия.

Все пак учените занимаващи се с проблема са съгласни, че като единствена възможна алтернатива е т.н “зелен” водород, който се получава чрез извличане на водород от водата и не оказва толкова вредно влияние върху околната среда. Някой дори виждат в “зеления” водород следващата стъпка към чиста и зелена енергия. Но според запознати този процес е много скъп и няма да бъде наличен преди 2030 година.

Остава отворен въпросът с парниковите ефекти и последиците, които вече се виждат в някой части по света. Затова трябва да се погледне по-смело към алтернативи на познатите ни енергоизточници, така, че да се намери безопасна и чиста енергия, която да задоволи потребителското търсене.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *