Най-удивителните египетски изобретения, за които може би не знаете

Днес повечето хора щом чуят за Египет го свързва с най-вече с величествените пирамиди, статуята на Сфинкса и древните фараони. Но всъщност на древните египтяни се преписват редица изобретения, които днес използваме в ежедневието си и за съвременните хора изглеждат доста тривиални.

  1. Хартията и мастилото

Най-удивителните египетски изобретения

Някога нашите баби и дядовци са си комуникирали чрез писма, като момента да получаването не само е трепетно вълнение, но и мъчително преживяване имайки предвид, че отнема седмица, докато получателя върне отговора и писмото стигне до крайната си цел. В днешните технологични времена ни трябва само бърза връзка с Интернет и лаптоп, за да изпратим нужните документи или писмо до получателя.

Но хартията е едно от най-интересните човешки изобретения. То е дело на египтяните. Наричат го папирус. По името на растението, което вирее край бреговете на Нил. Метода за получаване на хартия е следния: стъблата на растението се нарязват, накисва се във вода, за да се свалят слоевете влакна, които го покриват, после свалените слоеве се налагат едно върху друго и се пресоват, докато се получи нещо подобно на хартия. С тази разлика, че египетския “вариант” е с по-груба повърхност, но благодарение на сухия египетски климат днес имаме възможност да се докоснем до тази древна египетска технология и да опознаем хората от онази епоха.

Интересна е и технологията за производство на мастило. То се получава чрез смачкване на различни пигменти и руди, добавя се вода, докато не се получи достатъчно гъста течност, която да може спокойно да се използва за писане върху папируса. За цветовата гама използват вещества като мед, малахит, кварц, желязо, като сред най-разпространените цветове са черно, червено и синьо.

  1. Маси и столове

Най-удивителните египетски изобретения

Днес те са неизменна част от ежедневието и жилищата ни, но египтяните са първите, които създават тези изобретения през 3000 г пр. Н.Е. За изработката им древните египтяни използват дърво и минерала алабастър, които по онова време замества гипса. Както и сега, някогашните маси имат основа или крака, които ги поддържат, а понякога и отделящи се елементи. И както сегашните маси, те служат за хранене, игра и работа.

  1. Пастата за зъби

Най-удивителните египетски изобретения

Ако мислено благодарите, че пастата за зъби е съвременно изобретение, грешите. Още в средните векове египтяните обръщат изключително внимание на оралната си хигиена. Често страдащи от зъбобол, те използват пемза, пепел и оцет за почистване на зъбите си, но тази смес освен да почиства зъбите, повреждала емайла им. Срещу лош дъх взимали смес от мед, билки и канела, които предварително варели.

  1. Полиция

Най-удивителните египетски изобретения

Днес полицията се грижи спазването на обществения ред и сигурността на гражданите. Но макар официално да се счита, че първите полицейски отряди се появяват през 1800 г във Викторианска Англия, историята на правоприлагането започва много по-рано. През 2500 г. пр. Н.Е.  в Египет като предпазна мярка за пътуващите кораби по Нил срещу крадци и гаранция, че икономиката и търговията ще процъфтяват. През 1500 г. пр. Н.Е египтяните създават първата елитна паравоенна полиция известна като Мерджай и включваща нубийските народи, отличаващи се с висока дисциплина и добра военна подготовка. Не случайно те са наемани като лични телоохраните на фараона и като охранителна част в двореца, града и като гранична сила.

  1. Медицина

Най-удивителните египетски изобретения

Макар и силно вярващи в различни богове, египтяните не се заблуждават, че само с тяхна помощ не могат да се предпазват от ширещите се болести. В Древен Египет медицината започва своето развитие, каквото я познаваме днес. Египтяните подхождат по научен начин при изследването на болестта, като прилагат различни минерали, билки, дори прилагат и древна форма на ранна хирургия. Египтяните са първите, които въвеждат единната система за обществено здраве. През 1500 г. пр. Н.Е се основава селище на работниците и занаятчиите “Дейр ел-Медина”, където работещи в т.н Долина на царете освен да получават заплата имат право и на личен лекар, които се грижи за здравословните им проблеми. Те са първите, които получават т.н “болнични”. Именно благодарение на египетските иновации в тогавашната медицина, днес имаме основите на медицинската помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *