Заплашилият Ива Митева ще бъде конвоиран в София

Мъжът, който е обвинен, че е заплашил председателя на Народното събрание Ива Митева с убийство, ще бъде конвоиран в София. Днес трябва да се гледа на втора инстанция мярката му за неотклонение, след като преди седмица Любомир Яков беше пуснат под домашен арест, но той не се яви в съда.

По-рано днес не беше ясно къде се намира 26-годишният мъж. „Яков е без телефон и без пари. Тръгнал си е пеш за село Красново, а това са 162 км“, коментира адвокатът му. От прокуратурата заявиха, че са правили проверка и са установили, че не се намира на адреса, на който живее баба му. В съдебна зала стана ясно, че Яков е забелязан в компютърен клуб в Стара Загора. Съдът разпореди да се направи справка по телефона дали той е там и дали е ясно къде се намира в момента.

По-късно се разбра, че е задържан от полицията в Стара Загора. Направен му е преглед от лекари за наличието на психично заболяване, но към този момент няма данни за такова. Заседанието за мярката за неотклонение на Яков ще продължи следобед.

Любомир Яков беше задържан от ГДБОП заради закана, която е изпратил на имейла на правосъдното министерство. До заподозрения се е стигнало след няколкочасова работа на екип от отдел „Киберпрестъпления“ на антимафиотската служба, която локализирала мъжа. След задържането му Софийската районна прокуратура съобщи, че ще поиска от съда Яков да остане за постоянно в ареста.

Установено е, че мъжът е криминално проявен от района на Стара Загора. Има регистрации за кражби и за други закани. От партия „Има такъв народ“ изразиха тезата, че заплахата срещу Ива Митева има политически контекст.

 

 

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *