В Сингапур роботизирани патрули ще следят за спазване на Covid мерките

Сингапур е една от държавите, където върховенството на закона се спазва стриктно, а нарушителите търпят сериозни глоби. Затова в града е пълно с камери, които следят за спазване на обществения ред, особено във времена на пандемия, а отскоро по улиците започнаха да патрулират и специални роботи.

Първият по рода си роботизиран патрул се казва Xavier и ще има задачата да патрулира автономно, като регулира обществените места със засилен пешеходен трафик, дали някой пуши в забранените зони, ще проверява дали за неправилно паркирани велосипеди, а също и дали се спазват противоепидемичните разпоредби забраняващи събирането на не повече от 5 души на едно място и то в една от най-безопасните и сигурни държави за живеене.

За безпроблемното си придвижване в града той е снабден със специални сензори, като чрез тях ще може да избягва различни препятствия, както и превозни средства и пешеходци.

В Сингапур роботизирани патрули ще следят за спазване на Covid мерките

Ако все пак робота открие нарушения, то той веднага ще сигнализира за нередностите в командния център. За по-прецизно наблюдение роботизираният полицай е снабден с камери, които му осигуряват 360 градусов поглед, като може да прави снимки дори и при слабо осветеност с помощта на инфрачервени камери. Картината ще се предава на живо, така, че при необходимост органите на реда да могат да се задействат при потенциална опасност за живота и сигурността на гражданите и гостите на града.

От полицията побързаха да успокоят гражданите, че въпросните роботи по никакъв начин няма да арестуват гражданите.

Целта на робота е да облекчи работата на пешеходните патрули, като едновременно с това ще подобри ефективността на полицията, така, че тя да може да използва наличния ресурс за по-неотложни операции.

Сингапур планира през следващите 10 години в града да бъдат инсталирани около 200 000 камери. А въпросните роботи ще продължават и за в бъдеще да бъдат част от охранителната структура на полицията, като по този начин разширяват и подпомагат дейността на право охранителните органи, които ще се намесват само в краен случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *