От ИТН предлагат: Ваксините срещу COVID-19 да са препоръчителни и доброволни

От партията са внесли промени в Закона за здравето

От „Има такъв народ“ са внесли промени в Закона за здравето, с които предлагат в него да се запише, че ваксините срещу COVID-19 са препоръчителни и имат доброволен характер. Това съобщи председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пред журналисти в парламента.

„Според поправките от преди година и нещо в Закона за здравето здравният министър, в тази извънредна обстановка, може по свое усмотрение да задължи българското население да се ваксинира. Предлагаме в закона да се запише, че ваксините срещу COVID-19 са препоръчителни и имат доброволен характер, за да не може някой здравен министър да се паникьоса или да бъде натиснат по някакви причини и да задължи цялото българско население или групи от него със да се имунизират“, каза Йорданов.

„Здравният министър преди седмица и нещо пусна една заповед, въз основа на която част от работодателите задължават персонала си задължително да се ваксинират и ги уволняват, което той твърди, че го няма в заповедта, но тя отваря такава вратичка“, обясни Тошко Йорданов в отговор на въпрос защо сега внасят тези промени.

„Не искам да се говори, че става дума за антиваксърство, говорим за една конкретна ваксина, която трябва да е доброволна, защото практически тя все още е в трета фаза на изпитание“, уточни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *