Китай налага строг контрол върху видеоигрите

Китайското правителство е известно с това, че не си поплюва, когато се касае за налагане на мерки и строг контрол върху определени аспекти от живота на местното население.

Особено що се касае до видеоигрите. Според новите разпоредби непълнолетните лица, които искат да играят видеоигри ще бъдат с ограничено време за това, само до 3 часа седмично. И то от петък до неделя, между 20:00 и 21:00 ч. За спазването на наредбите ще следи Националната администрация за пресата и публикациите, като под контрола и ще попадат всички видове устройства свързани към мрежата, но главно ще засяга онлайн игрите в мрежа.

Той ще отговаря за контрола върху пазара на видеоигри в страната, като игралните компании особено Tencent няма да имат право да предоставят никакви услуги на непълнолетните извън строго регламентираните часове. Междувременно компании ще бъдат заставени да изискват от геймърите личните им данни, включително и документи за самоличност. По този начин цялата тази информация ще се изпраща към т.н  държавна китайска програма за пристрастяване, създавайки единна база данни на геймърите и следейки за спазване на законовите разпоредби.

Не за първи път Китай взима такива мерки. През 2000 година отново бяха наложени подобни разпоредби, но с развитието на технологиите и компютърните игри, през 2015 година страната разбра, че това е грешка и отмени заповедта.

Според правителството, което цитира доклад на ООН от 2018 година, видеоигрите вредят на психическото здраве на подрастващите, карайки ги да не зачитат авторитета на по-възрастните, както и разрушаване на връзките с важни социални аспекти от живота им в т.ч образователни, професионални, семейни, лични и социални.

China limits online gaming for children in latest crackdown | DW | 31.08.2021

Явно отговорността ще се разпределя равномерно между държавните органи за контрол и компаниите за игри, за да се справят с пристрастеността на младите към видеоигрите.

Тепърва ще разберем как тези регулации ще повлияят на компании като Apple например, където някой игри искат задължителна онлайн връзка. Вече веднъж през 2016 китайското правителство накара разработчиците да лицензират игрите си според китайското законодателство, а тези, които отказаха бяха блокирани, а игрите заличени от приложението.

Дали тези правила ще останат в сила през следващите години, тепърва ще разберем. Но ако наистина това се случи сме изправени пред гейминг революция. А от света в който живеем сме наясно, че винаги някой ще прояви неподчинение и може да обърка правилата на играта, защото хората не обичат тираните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *