Хеди Ламар – красота и талант на изобретател. Основите на безжичните комуникации.

Кой казва, че жените, които се занимават с наука, трябва да са грозни?

 

Днес ние живеем в технологичен свят, където се радваме на най-новите технологии и иновации, които са на всеки ъгъл и всеки ден променят живота ни, надяваме се към по-добро. Невъзможно е дори да си помислим и ден без да влезнем в Интернет, за да проверим съобщенията във Фейсбук, да проверим пощата си или да изгледаме поредното смешно клипче в YouTube или TikTok.

Но замисляли ли сте се какъв щеше да бъде живота ни, ако тези подобрения не бяха видели бял свят? Скучен най-вероятно. Днес БГ мрежа ще ви разкаже историята за жената със свободен дух, която стои зад технологията наречена Wi-Fi или както се нарича по онова време “прескачаща честота”.

Но първо,.. началото. Госпожица Хеди Ламар се появява на бял свят под името Хедвига Ева Мария Кислер в Австрия през 1913 година в семейството на богати евреи. Въпреки, че расте в лукс и сред елита на тогавашното общество, тя мечтае за по-различен живот изпълнен с приключения и авантюри, нещо абсурдно за жена в онези времена.

Посещава курсове за актьорско майсторство за Виена, когато е на 15 години, като междувременно се запознава с руския сценарист Алекс Грановски. Участва в множество пиеси, но истинската и слава я спохожда в киното, когато едва навършила пълнолетие е поканена да участва във филма “Екстаз” на неизвестния еврейски чешки режисьор Густав Махати, когато без да чете сценария се появява гола. Това скандализира тогавашното пуританско общество, но с нея идва и славата. В Америка филма е забранен, но европейците са луди по него и дори се разглежда като художествено произведение.

На 20 години участва в екранизацията на пиесата “Сиси” посветена на живота на кралица Елизабет Австрийска, където предизвиква фурор. Дори си намира обожател, за който по-късно се жени. Това е оръжейния търговец Фридрих Мандл.  Госпожица Кислер е с еврейски произход, което не радва бъдещите и сватове, но приемането на католицизма смекчава тяхното негодувание. Съпруга ѝ е близък на Мусолини и Хитлер и като такъв пътува с жена си безпроблемно из окупирана Европа. Озовала се в оръжейния бизнес, тя умело използва красотата и правейки се на наивна и омайва оръжейните магнати. Те от своя страна виждайки в нейно лице красива, но глупава жена споделят военните си тайни. Но от всички оръжия, тя най-много се интересува от принципа на работа на торпедата.

През 1937 година пристига в Лондон, където се запознава с основателя на “Метро Голдън Майер” Луис Майер и става негова муза. Двамата често са засичани по различни светски събития. Само година по-късно легендарното филмово студио рекламира Хеди Ламар, като “най-красивата жена в киното”.

Но само след 7 години Втората световна война чука на вратата. През 1933 година Националсоциалистическата партия на австриеца Адолф Хитлер печели убедително изборите в Германия. Някогашния офицер от Първата световна война, който през 1918 година се лекува след отравяне с иприт не може да преглътне разгрома на държавата му и унижението от наложения Версайски договор и създава своя партия, която убедително печели пред конкурентите.

Вермахта прегазва бързо половин Европа, а Щатите изглежда не бързат да влезнат във войната на страната на Съюзниците.

Но не всички мъже считат Ламар за глупава. След няколко месеца тя получава телеграма от авиационния магнат Хауърд Хюз. Поверява и всички ресурси и наличен щат от гении инженери с който разполага, за да помогне да се победи нацистка Германия. Заедно с новия си приятел, композитора Джордж Антейл изобретява технологията на т.н “прескачаща честота”.

Тази технология се основава на принципа на клавишните комбинации на пианото (88 на брой) и американската армия може да изстрелва торпеда към вражески цели, защото тогавашните технологии на противниците не са толкова напреднали, за да могат да следят всички честоти едновременно.

Така се ражда технологията „freguency hopping” (прескачаща честота), която лежи в основата на всички съвременни безжични технологии. Наричат я Secret Communication System и я патентоват през 1942 г.

Изобретението дълго време е игнорирано от военните, първо, защото идва от „някаква актриса“ и второ, Хеди Ламар все още е с австрийско гражданство и американските военни първо проверяват дали не е нацистка шпионка. Идеята ѝ е използвана едва през 60-те години, когато патентът вече е изтекъл, а тя не получава и цент. Широката публика разбира за приноса на Хеди чак през 1990 г., когато списание Forbes публикува обширна статия за откритието на Ламар и починалия междувременно Ентейл.

Хеди Ламарр (Hedy Lamarr): биография, фото - Кино Mail.ru”Прескачащата честота” започва да се прилага от учените при изобретяването на GPS навигацията и криптирани военни канали, а по-късно намира приложение при създаването на Wi-Fi мрежата.

Нейният принос към науката е неоспорим, затова и всяка година на 9 ноември в нейна чест се празнува “Деня на изобретателя”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *