Древна ДНК от тийнейджърка разкрива неизвестна досега група хора

Костите на тийнейджърка, починала преди повече от 7000 години на индонезийския остров Сулавеси, разказват историята на непозната досега група хора.

Това ново човешко потекло никога не е откривано никъде другаде по света, според ново изследване (Изследването е публикувано в сряда в списание Nature).

„Открихме първата древна човешка ДНК в островния регион между Азия и Австралия, известна като„ Wallacea “, предоставяща нова представа за генетичното разнообразие и историята на популацията на ранните съвременни хора в тази малко разбираема част на света“, се казва в изследването съавтор Адам Брум, професор по археология в Австралийския изследователски център за човешка еволюция към университета Грифит.

Пещерата Leang Panninge е мястото, където изследователите са открили останките от млад ловец-събирач от преди 7000 години

The Leang Panninge cave is where researchers uncovered the remains a young hunter-gatherer from 7,000 years ago.

Първите съвременни хора са използвали островите Wallacea, главно индонезийски острови, които включват Сулавеси, Ломбок и Флорес, когато са преминали от Евразия до австралийския континент преди повече от 50 000 години, смятат изследователите. Точният маршрут или как са се движили по това пресичане обаче не е известен.

„Те трябва да са го направили, като са използвали сравнително сложни плавателни съдове от някакъв вид, тъй като не е имало сухопътни мостове между островите, дори по време на ледниковите върхове на последната ледникова епоха, когато глобалното морско равнище е било до 140 метра (459 фута) по -ниско от те са днес „, казва Брум.

Инструменти и пещерни рисунки предполагат, че хората са живели на тези острови преди 47 000 години, но вкаменелостите са оскъдни и древната ДНК се разгражда по-бързо в тропическия климат.

Изследователите обаче откриха скелета на жена на възраст между 17 и 18 години в пещера на Сулавеси през 2015 г. Останките й били погребани в пещерата преди 7 200 години. Тя била част от тоалетската култура, открита само в джоба на югозападния полуостров Сулавеси. Пещерата е част от археологически обект, наречен Leang Panninge.

„Тоалетите“ са името, което археолозите са дали на доста загадъчна култура от праисторически ловци-събирачи, които са живели в залесените равнини и планини на Южен Сулавеси между около 8000 години до приблизително V век след Христа “, разказва Брум. „Те са направили много отличителни каменни инструменти (включително малки, фино изработени върхове на стрели, известни като“ точки на Марос“), които не се срещат никъде другаде на острова или в по-широка Индонезия“.

Точките Марос, свързани с тоалетската култура

Maros points are associated with the Toalean culture.

Младият ловец-събирач е първият до голяма степен завършен и добре запазен скелет, свързан с тоалската култура, според Брум.

Водещият автор на изследването Селина Карлхоф успя да извлече ДНК от клинообразната петрова кост в основата на черепа. „Това беше голямо предизвикателство, тъй като останките бяха силно влошени от тропическия климат“, казва Карлхоф, също докторант в Института за наука за човешката история на Макс Планк в Йена, Германия.

Тайни, скрити в ДНК

Работата по извличане на генетичната информация си заслужаваше.
ДНК-то на младата жена показва, че тя е произлязла от първата вълна на съвременните хора, за да влезе във Уоласеа преди 50 000 години. Това е била част от първоначалната колонизация на „Велика Австралия“ или комбинираната суша от ледников период на Австралия и Нова Гвинея. Това са предците на днешните коренни австралийци и папуаси, разкава Брум.

И се оказва, че най-старият геном, проследен до островите Уоласея, разкрива нещо друго: непознати досега древни хора.

Тя също споделя родословие с отделна група от Азия, която вероятно е пристигнала след колонизацията на Голяма Австралия – тъй като съвременните коренни австралийци и папуаси не споделят произхода с тази група.

Фрагментарни останки от черепа на момичето са използвани за извличане на нейната ДНК

Fragmentary remains of the girl's skull were used to retrieve her DNA.

„Преди се смяташе, че за първи път хора с азиатски гени са влезли във Валасея преди около 3500 години, когато австронезийски говорещи фермери от неолита Тайван са преминали през Филипините и в Индонезия“, каза той.

„Това предполага, че в този регион може да е имало отделна група съвременни хора, за които наистина не сме имали представа досега, тъй като археологическите обекти са толкова оскъдни във Валасея, а древните скелетни останки са рядкост“.

Не са останали потомци от този род.

Нейният геном включва друга следа от загадъчна и изчезнала група хора: Денисовци. Шепата вкаменелости, които означават, че тези ранни хора някога са съществували, до голяма степен са от Сибир и Тибет.
„Фактът, че техните гени се намират в ловците-събирачи на Leang Panninge, подкрепя нашата по-ранна хипотеза, че денисовците са заемали далеч по-голяма географска област“, ​​отколкото се разбира по-рано, казва съавторът на изследването Йоханес Краузе, професор по археогенетика в Института „Макс Планк“ Еволюционна антропология в Лайпциг, Германия, в изявление.

Но когато нейната ДНК се сравнява с тази на други ловци-събирачи, които са живели западно от Уоласеа по едно и също време, тяхната ДНК не съдържа никакви следи от ДНК на Денисов.

„Географското разпространение на денисовци и съвременни хора може да се е припокрило в района на Уолъсея. Това може да е ключовото място, където хората на Денисова и предците на коренното население австралийци и папуаси са се кръстосвали“, казва съавторът на изследването Козимо Пост, професор в Университета на Цюбингенският център Senckenberg за човешка еволюция и палеооколна среда във Франкфурт, Германия, в изявление.

Изследователите не знаят какво се е случило с тоалската култура и това последно откритие е част от пъзела, докато се опитват да разберат древната генетична история на хората в Югоизточна Азия. Брум се надява, че по-древна ДНК от тоалетите може да бъде възстановена, за да разкрие нейното разнообразие „и нейната по-широка история на предците“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *