Американска компания пуска първите автономни камиони

Пандемията допринесе за недостига на шофьори не само в САЩ, но и в други части по света. Затова много компании се опитват да компенсират с пускането на първите по рода си автономни камиони. Сред амбициозните компании, целящи да се превърнат в лидери в този новооткрит пазар е и базираната в Сан Диего “TuSimple”.

Основаната през 2015 година компания извършва над 2 млн изпитания на своя автопарк от 70 безпилотни камиони в различни части от САЩ, Китай и Европа, за да се увери, че предлага на клиентите си сигурна и алтернативна услуга, която да не зависи от пандемичните условия.

Това вече привлече вниманието на компании като Navistar в САЩ и дъщерната фирма на Volkswagen, Traton. С тях “TuSimple” вече има сключени договори за внедряване и изграждане на автономни модели, като се очаква проекта да стартира не по-рано от 2024 година.

Президентът на компанията, който изпълнява едновременно и длъжността изпълнителен директор  Ченг Лу обясни, че по време на тестовете на бъдещите безпилотни камиони зад волана е имало шофьор, но той не е участвал по никакъв начин в управлението на машината. Камиона е изминал заложеното разстояние за 14 часа, което с 10 часа по-малко отколкото при нормални условия, т.е управляван от шофьор. Предимството на безпилотния камион, е че няма нужда от сън и почивка.

По неговите думи се предвижда след приключване на тестовете новата гама безпилотни камиони да бъде пусната на пазара в страната и чужбина и то без необходимостта от първоначален помощен екипаж.

Тук обаче има една особеност – автономните камиони ще се движат по предварително зададен маршрут в системата, като по този начин се избягва натоварения трафик, а с това се избягва и пътнотранспортно произшествие.

До 2024 година безпилотните камиони трябва да бъдат снабдени с подобрена виртуална карта на възможните търговски маршрути, като по този начин се избягва отклоняването му от предварително зададения му път.  Надеждата е, че така създаденото виртуално картографиране ще позволи на компанията да пренася през повече маршрути стоките си, а не както е досега 80% от тях да улавят само 10% от наличните търговски маршрути.

Като вероятен проблем от компанията отчитат местните законодателства, като в момента някой държави забраняват изобщо безпилотни камиони и коли да се движат по обществените им пътища.

Но това е едната страна на проблема. Остава отворен въпроса за цената на човешкия труд и възможната загуба на работа от страна на много тираджии, които виждат в безпилотните камиони съперници. Днес разходите за труд възлизат до 50% от разходите за експлоатацията на камиона.

Според Лу автономните камиони ще спомогнат да се защитят настоящите работни места на шофьорите, а същевременно чрез тази технология компаниите ще успяват да работят по-ефективно и без почивка, като по този начин разнасят повече поръчки, нещо, което един човек не може да прави толкова ефективно, защото трябва да почива.

Допълнително предимство е, че камиона успява по-бързо да реагира и да спре 15 пъти по-бързо и ефикасно, отколкото може да реагира шофьора зад волана.

Грейсън Брулте, експерт по автономия в консултантската фирма Brulte & Co., вярва, че TuSimple е на прав път, защото специализират само и единствено в автономен софтуер за камиони, което изисква различни умения и системи.

Предстои компанията да направи още тестове и подобрения по отношение на хардуера и софтуера, като се наблегне и на допълнителна безопасност както в кабината, така и за пешеходците. За момента компанията има поръчки за 7000 автономни камиона само за територията на САЩ.

Първият безпилотен карго кораб в Норвегия с нула емиси замърсяване

първият безпилотен карго кораб в Норвегия с нула емиси замърсяване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *