Apple налага цензура при гравирането на устройствата си

Базираната в Торонто изследователска лаборатория “The Citizen Lab” проведе интересно изследване за това, които думи, символи, числа и дори фрази попадат в графата “строго забранени” при създаването на продуктите на американската компания Apple.

От компанията винаги провеждат внимателно и детайлно проучване при заявките за гравирането на продуктите си, за да избегне политически, расистки и други видове нарушения на интелектуалната собственост, но се оплака, че в страни като Хонконг и Тайван надхвърлят обичайните юридически и правни ограничения.

Аналитиците на компанията съставиха списък от позволените и забранени неща, които можете да гравирате върху AirTags и iPad. Самите Apple имат услуга, която позволява гравиране на продуктите им, но при избора на някой думи или числа се появява надпис, който съобщава, че избраният надпис попада в “забранения” списък и гравирането му е невъзможно.

Apple налага цензура при гравирането на устройствата сиЗа пример китайските клиенти нямат право да гравират върху продуктите си номера “8964”, защото се счита за препратка към студентските протести на площад Тиенанмън на 04.06.1984 година и последвалите многобройни жертви при потушаването му.

Специалистите обръщат внимание, че цензурата се разпространява не само в Китай, но и в съседните райони като Хонконг и Тайван, които по принцип се радват на “политическа” независимост от Поднебесната империя, но реално явно и до там е стигнала дългата ръка на Китайската комунистическа партия.

За Китай е в сила забраната върху йероглифи сочещи към думи като: “избирателно право”, ”свобода”, ”чадърна революция” и “свобода на пресата”.

В Тайван пък се забранява споменавате на имената на висшите китайски функционери от управляващата комунистическа партия.

Въпреки това от “The Citizen Lab” бързат да направят уточнението, че Apple доброволно налага цензура върху продуктите си за китайския пазар, за да не загуби най-големия си клиент, който и носи близо 1/5 от общите приходи, а не защото е задължена от китайското законодателство.

От Apple веднага реагират на доклада, като заявяват, че гравирането на продуктите е в синхрон с местното законодателство, правила и разпоредби като по никакъв начин това няма нищо общо с налаганата задължителна цензура в Хонконг и Тайван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *