Смъртоносните наводнения в Германия са били до 9 пъти по-вероятни поради изменението на климата, изчислява проучване

Рекордните валежи, предизвикали смъртоносни наводнения в Западна Европа през юли, са станали между 1,2 и 9 пъти по-вероятно от изменението на климата, причинено от човека, според ново проучване.

Най-малко 220 души бяха убити между 12 и 15 юли – предимно в Германия, въпреки че десетки загинаха и в Белгия – и домове и други сгради бяха разрушени при наводнения, последвали обилни валежи. Някои части от региона претърпяха повече дъжд за един ден, отколкото обикновено очакваха за цял месец.

Caravans and campers are partially submerged in Roermond, Netherlands.

Изследването, проведено от 39 учени и изследователи по проекта World Attribution Weather (WWA), също установи, че най-екстремният дъжд е събитие веднъж на 400 години и че изменението на климата увеличава интензивността на дневните екстремни валежи с 3% до 19%.

„Тези наводнения ни показаха, че дори развитите страни не са в безопасност от тежки въздействия на екстремни метеорологични условия, които видяхме и за които се знае, че се влошават с изменението на климата“, казва Фридерике Ото, асоцииран директор на Института за промяна на околната среда в Университета в Оксфорд, се казва в изявление. „Това е спешно глобално предизвикателство и ние трябва да се заемем с него. Науката е ясна и съществува от години.“

People walk on a damaged road in Bad Neuenahr-Ahrweiler, Germany.

Честотата един на 400 години се отнася само за конкретния изследван регион и не означава, че ще минат още 400 години, докато други части на Европа или света ще видят подобно метеорологично събитие, обясни Маартен ван Алст, професор за устойчивостта на климата и бедствията от Университета на Твенте в Холандия.

„В този случай [прогнозата за следващата година] вероятно е по -лоша, тъй като всяка година, ако тенденцията досега е, че климатът се увеличава, рискът ще продължи да расте. Така че, ако има нещо, очакваме по-голям шанс това да се случи през следващата година, отколкото тази година. Но това е по същество шанс един-над-400 всяка година „, каза ван Алст на пресконференция.

Учените се фокусираха върху районите около реките Ahr и Erft в Германия и Meuse в Белгия, където бяха счупени рекордите за валежите. Но те също взеха предвид случващото се и в по-голям регион, включително части от Франция, Холандия, Люксембург и Швейцария, за да установят как екстремното метеорологично събитие е повлияно от повишаването на глобалните температури.

Water from the Ahr River flows past a damaged bridge in Schuld.

Учените са разгледали метеорологичните записи и са използвали компютърни симулации, за да сравнят днешната картина-в свят, който е с 1,2 градуса по Целзий по-топъл, отколкото в предииндустриалните времена-с този от края на 1800-те.

Те предупредиха, че колкото по-топла е Земята, толкова по-чести и интензивни ще бъдат тези дъждовни събития. По-конкретно, ако глобалните температури се повишат до 2 градуса над прединдустриалните нива, интензитетът на дъжда за един ден ще се увеличи с още 0,8 до 6% и ще бъде между 1,2 и 1,4 пъти по-вероятно да се случи, според техните модели.

Cars are covered by debris in Hagen, Germany.

Унищожени речни измервателни станции

Ван Алст каза, че констатациите трябва да бъдат „сигнал за събуждане“ за правителствата и местните лидери, за да подобрят подготовката си за екстремни метеорологични явления, включително да разгледат как са построени домовете, така че децата, възрастните хора и хората с увреждания да могат да достигнат безопасност в събития като наводнения или пожари.

A regional train sits in floodwaters at the local station in Kordel, Germany.

„Надявам се, че това е сигнал за събуждане и на хора, които не само са били засегнати от това, но и на хора на други места-защото това са горещи вълни другаде, където бих могъл да разкажа подобна история“, каза той. „Просто сме изправени пред по-екстремни събития от много видове и единственото нещо, което можем да направим, е, от една страна, да затворим крана за увеличаване на парниковите газове, за да избегнем риска от излизане извън контрол, а от друга ръка, подготвяйки се за този по-екстремен климат. “

Учените признават, че тяхната оценка – 1,2 до 9 пъти по-вероятна поради изменението на климата – е широк диапазон, и обясняват, че използваните от тях модели и наличните им данни за такива локализирани събития не им позволяват да стеснят допълнително своите констатации.

Липсваха и важни данни, тъй като някои измервателни станции бяха унищожени от наводненията.

This aerial photo shows a bridge collapsed over the Ahr River in Germany's Ahrweiler district on Sunday.

Проучването признава, че редица условия са влошили тежестта на наводненията, включително че почвата в региона вече е била наситена и че теренът на някои места, с тесни долини и стръмни наклонени планини, е довел „до фуниеобразни ефекти в случай на екстремни наводнения. “ Тези фактори бяха взети предвид в техните модели.

Това лято Северното полукълбо е преживяло широк спектър от екстремни метеорологични събития извън смъртоносните наводнения, включително рекордни температури, които в някои случаи са предизвикали пожари в САЩ, Канада, Сибир, Алжир и Южна Европа.

Homes are damaged in Pepinster, Belgium, on Saturday.

На 14 август дъждът падна на върха на Гренландия за първи път в историята, тъй като температурите там се повишиха над нулата за трети път от по -малко от десетилетие. Топлият въздух подхранва екстремен дъжд, който изхвърля 7 милиарда тона вода върху ледената покривка.
Американският щат Тенеси сега преживява обилни дъждове и смъртоносни наводнения, тъй като

Националната метеорологична служба в Нашвил съобщи за над 17 инча дъжд в град Макюен, което вероятно поставя нов държавен рекорд за 24-часови валежи. Ако бъде потвърдено, това ще разбие предишния държавен рекорд, поставен през септември 1982 г. с 13,6 инча дъжд в град Милано.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *