ГДБОП неутрализира престъпна група, занимавала се с продажба на предмети с културно-историческа стойност

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четирима участници в престъпната дейност

В резултат на проведено разследване, на 17 август т.г. на територията на Добрич и Варна е проведена специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група за търсенето, държане и противозаконно отчуждаване на движими културни ценности. Действията са осъществени от служители на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП и колегите им от СБОП – Добрич и Силистра и Специализираната прокуратура.

В района на Добрич са задържани четирима участници в престъпна група, занимавала се с държане и продажба на предмети с културно-историческа стойност. В хода на действията по разследването в жилищата на задържаните, както и в обменно бюро в областния град, са намерени и иззети над 1600 предмета с видими белези на движими културни ценности.

Част от предметите били открити в специални направени тайници за тяхното укриване. Със съдействието на експерти към Национален исторически музей изследваните предмети са определени като движими културни ценности от различни епохи. Сред тях е и т.нар. находка монети от  “Средновековието”, както и златни монети.

След извършените процесуално-следствени действия с постановление на Специализираната прокуратура са повдигнати обвинения на четирима участници в престъпната група за престъпление по чл. 321 и чл. 278а от НК, като са им взети мерки за неотклонение гаранция в пари.

         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *