Сълзотворен газ, бой и сблъсъци в Литва между специални части и протестиращите срещу задължителната масова ваксинация (снимки)

Мнозина се надяваха, че след като най-после учените намериха ваксина срещу Covid, множеството ограничителни забрани за жителите на европейските страни ще бъдат охлабени и дори премахнати. Но мутацията на вируса наложи нови рестрикции. Това доведе до множество протести и сблъсъци между протестиращи и полиция в редица европейски държави в т.ч Франция и Литва.

Protest rally outside the Lithuanian parliament against vaccination pass

Точно в Литва вече втори ден не стихва общественото недоволство срещу задължителното ваксиниране на правителството, като дори мнозина антиваксъри поискаха убедителни доказателства от здравните власти, че задължителната ваксинация ще спре разпространението на вируса сред населението, а не е план на правителството за поредното “чипиране”, като начин да бъдат следени жителите на Литва.

Макар, че такава теория е отхвърлена от мнозина светила в имунологията, населението масово вярва в подобни теории на конспирациите.

Protest rally outside the Lithuanian parliament against vaccination pass

Именно тези теории доведоха до сблъсъци между протестиращите и полицията в Литва, което доведе до един ранен полицай.

Протестиращите, които бяха окупирали сградата на парламента използваха камъни и бутилки, което принуди специалните части за борба с масовите безредици да употребят сълзотворен газ срещу развилнялата се тълпа. Дори бяха издигнати протестни плакати с надписи „СТОП на дискриминацията“.

Protest rally outside the Lithuanian parliament against vaccination pass

Сред организаторите на протеста е и организацията “Astra Genovaitė Astrauskait”, чиито представители споделиха, че т.н “задължителна ваксинация” не цели нищо повече от разделение на народа и я определиха като “държавен рекет”.

Protest rally outside the Lithuanian parliament against vaccination pass

Друга част от протестиращите нарекоха подобни задължителни ваксинации “социален експеримент” като определиха правото дали човек да се ваксинира като “конституционно право”, което не бива да бъде ограничавано от правителството.

Според говорителката на полицията Юлия Самороковская, около 5000 души са протестирали.

Според правителствения план се предвижда ваксинираните да получат т.н “ваксинационни паспорти”, чието налагане в последно време става доста актуална тема за цяла Европа, като с тези “пропуски” ваксинираните ще получават повече граждански права и ще могат да посещават обществени места като ресторанти, салони за красота и обществения транспорт. Останалите, които нямат и двете дози от прилаганата ваксина няма да имат право да посещават обществени места.

Protest rally outside the Lithuanian parliament against vaccination pass

Това вече се прилага за държавните служители, работещи в парламента и правителствените служби, които са задължени за представят сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *