Как да поддържате билките си свежи в продължение на месеци

Шепа пресни билки могат да подобрят вашите ястия и да направят една домашна рецепта почти с качеството на ресторант. Ако не отглеждате билки сами, можете да си купите от хранителния магазин. Единственият недостатък е, че тези резници не траят много дълго – освен ако не се съхраняват правилно. От хладилника до фризера има няколко лесни хакове, които трябва да знаете, ако искате да се научите как да поддържате билките свежи седмица или дори месеци. Диетолози казват, че поддържането на пресни билки наоколо е най-добрата част от здравословното готвене. Когато приготвяте солени ястия, десерти или дори коктейли, билките оживяват тези ястия.

Как да запазите билките свежи по-дълго в хладилника?

Използвайте вакуумни пликове. Вакуумният метод поддържа вашите билки свежи до една година. След запечатването се съхраняват в хладилник.

Ако не сте готови да инвестирате в машина за вакумиране, може да запазите билките си, като първо отрежете 1 см отдолу и поставите стъблата в чаша със студена вода. Покрийте билките свободно с найлонова торбичка и ги приберете в хладилника. Този метод удължава срока на годност на вашите билки с поне две седмици (а вероятно и по-дълго). Просто не забравяйте да смените или напълните водата, ако е необходимо.

Разпродажба! Вакуумированный прост джоба 100шт прозрачни пластмасови вакуумни торби / съхранение на хранителни продукти вакуумно опаковане чанта термосваривание миризма доказателство билки саше / Домашно съхранение и организация - BranchOriginal.news
Как да запазите билките пресни във фризера?

Поставете билките във всяко отделение на формата за лед, добавете вода и замразете, докато станат твърди. Тук имате два избора – да напълните всяко кубче с различна подправка или да смесите няколко от тях. Например комбинацията градински чай, мащерка, розмарин е много добра. Можете да добавите тези билкови ледени кубчета към любимата си чаша чай, коктейл и други.

За готвене можете вместо вода да замразите билките в зехтин. Заехтинът може да замените с разтопено краве масло, в което по желание може да добавите малко сол. Можете да ги използвате за сотиране на зеленчуци или дори да ги добавяте към яхнии и супи. Замразените билки остават годни във фризера за около три месеца.

Две екзистенциални правила при замразяването на лед, които ще ви помогнат да получите кристално чисти и прозрачни ледени кубчета в стил „гурме“:

  • Използвайте пречистена вода – ако сте се чудили, защо понякога кубчетата лед стават бели и непрозрачни, това се дължи на наличието на останали балончета въздух или други частици във вътрешността. Ако използвате бутилирана или филтрирана вода, ще избегнете това.
  • Не замразявайте кубчета лед в близост до риба или друга храна с натрапчива миризма – ледът лесно поема околните миризми, затова се уверете, че в камерата на хладилника не съхранявате риба или други подобни храни.

herbs-in-ice-cubes

Ползи за здравето от готвенето с пресни билки?

Като листни зеленчуци, билките са пълни с хранителни вещества. Има няколко билки, които съдържат значително количество витамини А, С и К. Витамин А поддържа здравето на очите и костите, витамин С е чудесен за имунитета, а витамин К помага за здравето на костите и заздравяването на рани. Витамините А и С също са мощни антиоксиданти. Някои билки, като магданоз, мента и риган, имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.

И не се притеснявайте – това не означава, че трябва да започнете да изяждате огромно количество билки. Обикновено количеството, описано в рецептите, ще ви осигури някои от ползите за здравето.

Без значение колко дълго поддържате билките си пресни, те са безполезни, освен ако не се сетите да ги използвате!

Включете пресни билки в различни ястия, за да извлечете максимума от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.